Wethouder van
Caldenborghlaan 43C
6226 BS Maastricht

Zwaardvegersdreef 7
6216 SL Maastricht

Tel. 06-44563857
info@reindershuidtherapie.nl

  • Nieuw in de praktijk:
    dermapen en cauteerstift
nvhkp

Oedeemtherapie

Wat is oedeemtherapie?

Wanneer er abnormaal veel vocht aanwezig is in het lichaam spreken we van oedeem. Oedeem komt onder meer voor bij / na (borst)kanker (na verwijderen van lymfeknoop / lymfeknopen), bloedvatproblemen en / of littekens. Oedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

De huidtherapeut stimuleert de afvoer van het (overtollig) vocht d.m.v. oedeemtherapie. Manuele lymfedrainage is een massagetechniek die zowel vochtopname stimuleert alsmede de afvoer van het weefselvocht.

Door middel van oedeem- en fibrosegrepen kan de huidtherapeut heel gericht de huid en het onderliggende weefsel behandelen. Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler.

Ambulante compressietherapie

Een combinatie van het zwachtelen van ledematen en het bewegen van de ledematen ondersteunt de vochtafvoer.

Ademhalings- en bewegingsoefeningen

De huidtherapeut legt u ook specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen uit die de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten bevorderen.

Lymftaping

De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt voor het vocht om zich te verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen verplaatst het vocht zich de gewenste kant op.

Zwachtelen

Na de stimulering van de vochtafvoer zwachtelt de huidtherapeut de behandelde ledematen. De zwachtels helpen voorkomen dat het vocht terugvloeit naar net behandelde weefsels.

Elastische kous

Ook de therapeutische elastische kous geeft tegendruk aan het vocht in de ledematen en zorgt voor het behoud en consolidatie van het verkregen resultaat.

Advies huidverzorging

Naast het geven van informatie over een bepaalde huidaandoening adviseert een huidtherapeut voorzorgsmaatregelen en geeft hij (thuis)adviezen mee voor het behandelen van de aangedane huid.